Het uitvoeren van sloopwerken is een karwei die je niet zomaar even licht opneemt. Het slopen van een woning of een deel daarvan is dan ook in de praktijk altijd behoorlijk spannend te noemen. Er zijn dan ook steevast een aantal aandachtspunten waar je graag rekening mee zal willen houden. Vooraleer er kan worden gestart met sloopwerken dien je hoe dan ook voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden. Ga je bijvoorbeeld de werken (gedeeltelijk) zelf uitvoeren of kies je er voor om deze opdracht in haar totaliteit uit te besteden aan een gespecialiseerd sloopbedrijf? In ieder geval, alle aandachtspunten waar jij met betrekking tot het uitvoeren van sloopwerken rekening mee dient te houden hebben we op deze pagina in een handig overzicht gegoten.
Zorg voor een goede voorbereiding voor je sloopwerken
Het eerste aandachtspunt waar je absoluut rekening mee zal willen houden heeft betrekking tot de voorbereidingen voor de sloopwerken. Deze voorbereidingen zijn erg belangrijk omdat ze in de praktijk heel wat nare gebeurtenissen kunnen voorkomen. Weet jij bijvoorbeeld welke van de verschillende muren in je huis een draagmuur is of niet? Indien je dat niet weet is het belangrijk om dit eerst in kaart te brengen. Het slopen van een dragende muur kan er immers voor zorgen dat de stabiliteit van het huis aanzienlijk in het gedrang komt met alle gevolgen van dien. Kom je er zelf niet helemaal uit? Haal er dan altijd een vakman bij en neem absoluut geen risico’s. Het laatste dat je wil is dat het slopen van een foute muur er voor zorgt dat je volledige woning als een kaartenhuisje in elkaar valt.
Bereken het vereiste budget voor je sloopwerken
Een tweede aandachtspunt is financieel getint. Heb je alle praktische voorbereidingen achter de rug? Goed zo, dan is het nu tijd om te kijken in de richting van het financiële aspect. Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een oudere woning te kopen om deze vervolgens te slopen en een volledig nieuw huis op de grond te zetten. Dat zou mogelijks interessant kunnen zijn, ware het niet dat je dan uiteraard wel rekening moet houden met de sloopkosten voor het pand in kwestie. Deze kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen, zeker wanneer het om een groot gebouw gaat. Voor jezelf uitmaken welk budget je voor dit karwei kan uittrekken is dan ook nooit een overbodige luxe, in tegendeel. Hou in ieder geval rekening met de volgende kosten die er aan jou in rekening gebracht kunnen worden:
- Het uurloon voor het daadwerkelijk slopen van de woning;
- Het gebruik van eventuele (extra) machines;
- De voorrijkosten die in rekening worden gebracht;
- De huur van een container om het bouwafval af te voeren;
Ook wanneer je van plan bent om zelf de sloopwerkzaamheden uit te voeren is het steeds een must om er voor te kiezen om een klein financieel plan op te maken. Vergis je namelijk niet, wellicht heb je absoluut niet alle vereiste hulpmiddelen zomaar liggen om sloopwerken uit te kunnen voeren. Dit betekent dat je ze ofwel moet gaan huren ofwel moet gaan kopen en… daar zijn uiteraard de nodige kosten aan verbonden!
Kunnen je sloopwerkzaamheden worden gecombineerd?
Indien je voor jouw sloopwerken een beroep doet op een aannemersbedrijf is de kans groot dat deze onderneming niet alleen maar sloopwerken doet. Mogelijks kunnen zij je dan ook bijvoorbeeld perfect van dienst zijn bij het bouwen van je woning. Is dat het geval? Dan loont het altijd de moeite om meer dan één karwei aan dit bedrijf uit te besteden. Op deze manier kan je er namelijk zeker van zijn dat je een zogenaamde kwantumkorting kan claimen. Een dergelijke korting kan in het beste geval oplopen tot wel 10 procent en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Zijn er bij jou geen meerdere werkzaamheden uit te voeren door hetzelfde bedrijf, maar denkt ook je buurman er aan om bepaalde onderdelen van zijn woning of bijvoorbeeld een oude schuur te laten slopen? Dan kunnen jullie ook door de handen in elkaar te slaan aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming!
Dient er een sloopmelding te gebeuren of niet?
Last but not least is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat je in verschillende situaties wettelijk verplicht bent om bij sloopwerkzaamheden een vergunning aan te vragen. Dit is onder meer het geval wanneer er sprake is van asbesthoudende materialen, maar ook de totale hoeveelheid aan bouwafval kan er voor zorgen dat er een sloopmelding moet gebeuren. Vanaf het ogenblik dat er sprake is van 10 kubieke meter of meer sloopafval is het altijd een vereiste om daarvoor een sloopmelding te doen. Het niet doen van een dergelijke melding kan grote gevolgen hebben. Niet alleen kan je hiervoor een boete krijgen, daarnaast is het in het geval van asbesthoudende materialen eveneens mogelijk dat deze niet meer naar één van de verschillende stortplaatsen die de gemeente voorziet gebracht kunnen worden. Is het voor jou duidelijk dat er voor jouw situatie een sloopvergunning moet worden aangevraagd? Zie deze dan absoluut niet over het hoofd!