Steeds meer mensen die in Utrecht of omgeving komen wonen maken de bewuste keuze om niet zomaar te gaan bouwen op een nieuw stuk bouwgrond. Zij willen daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van de uitstraling van de omgeving waardoor de keuze voor het kopen van een oudere woonst al snel is gemaakt. Het spreekt evenwel voor zich dat deze oudere woonst nog zal moeten worden afgebroken. De sloopwerken die hiermee gepaard gaan kan je zelf doen, maar je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om hiervoor een gespecialiseerde partij in te schakelen. Welke keuze je uiteindelijk ook zal maken, de informatie welke we met betrekking tot sloopwerken Utrecht op deze pagina hebben opgenomen zal je ongetwijfeld verder kunnen helpen!

Wanneer een sloopmelding doen in Utrecht?

Het is altijd van belang om er bij stil te blijven staan dat je niet in alle situaties zomaar de sloopwerken mag aanvatten, in tegendeel. In bepaalde situaties moet er dan ook verplicht een zogenaamde sloopmelding gebeuren. Dit is in eerste instantie het geval wanneer er sprake is van het verwijderen van asbesthoudende materialen. Het doen van een sloopmelding is in deze instantie vereist omwille van het potentiële risico op het vrijkomen van de asbestvezels in de omgevingslucht. Niet alleen bij asbest is een sloopmelding een vereiste.

 

Een tweede situatie waarin je als eigenaar van de woning verplicht een sloopmelding moet doen is op het ogenblik dat de totale hoeveelheid aan sloopafval 10 kubieke meter of meer bedraagt. Het niet doen van een sloopmelding kan je in de praktijk op heel wat vervelende nadelen komen te staan. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat je het asbesthoudende materiaal niet kan storten op één van de voorziene stortplaatsen. Daarvoor is namelijk een speciaal document dat je bij het doen van een sloopmelding ontvangt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het niet doen van een sloopmelding je op een boete kan komen te staan. Het is dus zeker belangrijk om deze melding niet over het hoofd te zien.

Een omgevingsvergunning aanvragen in Utrecht

Het doen van sloopmelding bij het uitvoeren van sloopwerken in Utrecht is niet altijd voldoende. Je moet er bovendien namelijk ook rekening mee houden dat er in bepaalde situaties eveneens een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Indien één van de onderstaande situaties voor jou van toepassing is zal je dus ook nog eens rekening moeten houden met het aanvragen van een dergelijke vergunning.

 

  1. Bij het uitvoeren van sloopwerken aan een monument in Utrecht;
  2. Wanneer er sprake is van het slopen van een beschermd stads- of dorpsgezicht;
  3. Indien er in het bestemmingsplan duidelijk staat aangegeven dat er niet mag worden gesloopt zonder het aanvragen van een vergunning;

 

Het doen van een sloopmelding in Utrecht mag dan wel gratis zijn, dat geldt niet voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Wil je graag een precies beeld hebben op de actuele kosten voor wat het aanvragen van een omgevingsvergunning betreft in Utrecht? Dan is het een aanrader om daarvoor even een bezoekje te brengen aan de website van de stad.

Wat zijn de prijzen voor sloopwerken in Utrecht?

De kosten die in rekening worden gebracht voor het (laten) uitvoeren van sloopwerken in Utrecht worden steeds gebaseerd aan de hand van verschillende factoren. Je dient wat dat betreft dan ook ten allen tijde rekening te houden met de volgende zaken:

 

  1. De exacte invulling van de sloopwerken;
  2. De voorrijkosten van het sloopbedrijf;
  3. De huur van eventuele (extra) machines en puincontainers;

 

Er wordt voor het in rekening brengen van sloopwerken in Utrecht doorgaans altijd gebruik gemaakt van een bepaalde kostprijs per vierkante meter. Dit betekent dat het op het eerste zicht niet meteen duidelijk kan zijn welke kosten er nu in totaal voor jouw project in rekening gebracht zullen worden. Dit heeft te maken met het feit dat er altijd sprake is van ‘vermoedelijke hoeveelheden’ bij sloopwerken. Het spreekt evenwel voor zich dat je op basis van het aangegeven aantal vierkante meter wel steeds een goede schatting kan maken van de kostprijs die je kan verwachten voor jouw sloopwerken in Utrecht.

Hoe besparen op je sloopwerken in Utrecht?

Het laten uitvoeren van sloopwerken op je eigendom in het mooie Utrecht kan al snel gepaard gaan met een stevig kostenplaatje. Dat zorgt er voor dat het steeds de moeite waard kan zijn om even te kijken naar mogelijke tips om te besparen op deze kosten. Wij hebben alvast twee interessante bespaartips voor sloopwerken in Utrecht voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Probeer kleine sloopwerken zelf te doen

Moet er slechts een muurtje worden gesloopt en ben je er zeker van dat het hier niet gaat om een draagmuur? In dat geval is het in principe veelal geen enkel probleem om deze sloopwerken voor je eigen rekening te nemen. Zo hoef je geen beroep te doen op een ervaren sloopbedrijf waardoor je op dit vlak reeds heel wat geld kan besparen.

 

  • Kies voor een sloopbedrijf uit Utrecht zelf

Er worden door een sloopbedrijf bij elke opdracht wel bepaalde voorrijkosten aangerekend. Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een niet onbelangrijk deel van deze kosten. Doe je als inwoner van Utrecht een beroep op een sloopbedrijf uit je eigen buurt? In dat geval kan je al snel zo’n mooie 25 euro aan voorrijkosten besparen! Als dat niet mooi is!