Er wordt vaak gedacht dat sloopwerken in de praktijk altijd grote werken zijn die nagenoeg verplicht dienen te gebeuren door een aannemer of een sloopbedrijf. Eigenlijk hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Het is bijvoorbeeld ook perfect mogelijk dat er bijvoorbeeld één of meerdere muren uit een bestaand pand dienen te worden verwijderd omdat de eigenaar graag een meer open ruimte zou willen creëren. In dit geval dient er mogelijks geen beroep te worden gedaan op een gespecialiseerd bedrijf, of toch? Ben jij van plan om één of meerdere muren te laten slopen? Hou dan absoluut rekening met de informatie zoals aangegeven op deze pagina.

Hoeveel kost muren slopen?

De allereerste vraag welke je aan jezelf zal stellen heeft uiteraard betrekking tot de kosten die in rekening worden gebracht voor het slopen van een muur. Op dit vlak zijn er verschillende factoren die het kostenplaatje van een muur slopen sterk kunnen beïnvloeden. Je dient op dit vlak rekening te houden met de volgende punten:

 

  1. Het soort materiaal waaruit de muur in kwestie bestaat;
  2. De grootte van de muur die moet worden gesloopt;
  3. Het feit of het gaat om een draagmuur of niet;

 

Bovendien zal je, je natuurlijk ook de vraag willen stellen of je over de mogelijkheid beschikt om de muur die je wenst te slopen zelf te verwijderen of je er toch maar beter voor kiest om deze opdracht uit te besteden aan een gespecialiseerde sloper. In dit laatste geval liggen de kosten voor het daadwerkelijk slopen van de muur uiteraard wel iets hoger, maar daar staat tegenover dat je wel kan rekenen op de expertise van een ervaren sloper. Hoe dan ook de gemiddelde kosten voor het slopen van een muur is af te lezen uit deze prijstabel.

 

Soort muur om te slopen Gemiddelde kostprijs
Hardgrauw stenen muur Ongeveer 95 euro per vierkante meter
Klinkermuur Ongeveer 95 euro per vierkante meter
Kalkzandstenen muur Ongeveer 70 euro per vierkante meter

 

Je moet er rekening mee houden dat de hierboven aangegeven kosten steeds zijn gebaseerd op het slopen van een gewone muur en dus niet van een draagmuur. Is er in jouw situatie wel degelijk sprake van een draagmuur? Dan zullen de kosten hoger uitvallen dan hierboven.

Wat met het slopen van een draagmuur?

Het komt steeds vaker voor dat mensen de indeling van hun woning drastisch willen veranderen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die er in eerste instantie voor hebben gekozen om een oudere woning te kopen waarbij er gebruik wordt gemaakt van verschillende, kleine(re) ruimtes. Het creëren van één grote, open ruimte mag dan op het eerste zicht misschien helemaal geen probleem lijken, in de praktijk zou een draagmuur die in de weg staat zomaar even roet in het eten kunnen gooien. Wil jij dit graag voorkomen en wil je de draagmuur laten slopen? Hou dan wel rekening met de onderstaande factoren die de kostprijs van een draagmuur verwijderen aanzienlijk kunnen beïnvloeden:

 

  • De grootte van de tussenmuur die moet worden gesloopt;
  • De prijs van de constructieberekening;
  • Het feit of er een speciale ondersteuning moet worden voorzien of niet;
  • Of je een stalenbalk wenst te laten plaatsen;
  • Of er sprake is van leidingwerk welke in de muur loopt;

 

Is er sprake van een draagmuur welke je graag wil laten slopen en ga je dit karwei uitbesteden aan een echte expert? In dat geval zal je toch al snel rekening moeten houden met een meerprijs van zo’n 25 procent bovenop de standaard kosten voor een muur slopen.

Muren zelf slopen of uitbesteden?

Een erg belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is of ze er nu goed aan doen om de muren in hun woning zelf te slopen of dit karwei uit te besteden. Elke optie brengt diens eigen voor- en nadelen met zich mee. Laat ons in eerste instantie even kijken naar de voordelen die verbonden zijn aan het zelf slopen van de muren in je huis:

 

  1. Je kan heel wat geld uitsparen op de sloopwerken;
  2. Het verwijderen van een gewone muur is eigenlijk niet zo complex;

 

Buiten bovenstaande voordelen zijn er aan zelf je muren slopen helaas ook bepaalde nadelen verbonden. Je moet op dit vlak niet alleen rekening houden met het feit dat je mogelijks bepaalde materialen zal moeten aanschaffen om het sloopwerken mee uit te kunnen voeren, daarnaast is het zelf verwijderen van bijvoorbeeld een draagmuur nooit vrij van risico’s, in tegendeel. Vooral omwille van deze reden kiezen de meeste mensen er uiteindelijk toch nog altijd voor om het slopen van hun muren uit te besteden aan een expert.

 

Net omwille van het feit dat je bij zelf muren slopen eerst zal moeten investeren in bepaalde hulpmiddelen of materialen is het zo dat het prijsverschil tussen muren slopen uitbesteden en zelf doen in de praktijk vaak heel beperkter is dan je in eerste instantie zou vermoeden. Dit zorgt er voor dat het zelf slopen van je muren eigenlijk veelal helemaal niet interessant is.