Heb jij een aantal jaren geleden een stukje grond gekocht waar nog een oude schuur op stond? Wil je deze schuur nu graag laten verwijderen? In dat geval zal je niet alleen graag willen weten hoe je dat het beste kan doen, maar ook welke kosten er hieraan verbonden zijn. Hou er bovendien rekening mee dat het slopen van een schuur zomaar (veel) meer voeten in de aarde kan hebben dan je in eerste instantie zou vermoeden. In ieder geval, wanneer jij ook een schuur wenst te (laten) slopen zal de onderstaande informatie daarbij van pas komen.

Hoeveel kost een schuur slopen?

Veel mensen hebben er in het verleden voor gekozen om bijvoorbeeld een stukje landgoed met daarop enkele bijgebouwen te kopen. Het gebeurt niet zelden dat er op dergelijke stukjes land ook een schuur is terug te vinden waar de nieuwe eigenaars helemaal geen plannen mee hebben. In dat geval zal er uiteraard naar worden gekeken om deze schuur te slopen. Het slopen van een schuur zou je mogelijks zelf kunnen doen, maar in het merendeel van de gevallen wordt er toch voor geopteerd om dit karwei uit te besteden aan een expert. Geldt dat eveneens voor de schuur die jij wenst te laten slopen? In dat geval kan je rekening houden met de hieronder aangegeven kosten.

 

Slopen van een schuur Gemiddelde kostprijs
Volledig slopen van de schuur Gemiddeld zo’n 50 euro per vierkante meter
Slopen van de schuur tot aan de fundering Gemiddeld zo’n 35 euro per vierkante meter

 

Mocht je er toch voor kiezen om de sloopwerken aan de schuur zelf te doen kan je uiteraard besparen op de arbeidskosten die normaal in rekening zouden worden gebracht, maar daar staat wel tegenover dat je mogelijks een aantal investeringen zal moeten doen. Een zware sloophamer heb je dan misschien wel nog ergens liggen, maar geldt dat ook voor de andere zaken die je nodig hebt om je schuur te kunnen slopen? Dit is zeker en vast iets om rekening mee te houden voor wat het mogelijks zelf slopen van je schuur betreft.

Opgepast voor schuren met asbest

Vooraleer een schuur te slopen is het altijd belangrijk om na te gaan of er in de schuur in kwestie sprake is van asbest of niet. Om dit vast te kunnen stellen wordt het aangeraden om een zogenaamde asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Let op, wanneer er sprake is van niet hechtgebonden asbest is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de asbest niet zelf mag worden verwijderd. In ieder geval moet je er bij de aanwezigheid van asbest ook rekening mee houden dat er een zogenaamde sloopmelding dient te gebeuren.

 

Het doen van een sloopmelding is belangrijk omwille van verschillende redenen. Mochten er problemen ontstaan met de asbesthoudende materialen is het door middel van een sloopmelding altijd mogelijk om zo efficiënt mogelijk in te grijpen. Bovendien is het ook nog eens zo dat je uitsluitend door het doen van een sloopmelding een document kan ontvangen welke je nodig hebt voor het storten van de asbesthoudende materialen. In ieder geval is dit dus absoluut iets om rekening mee te houden wanneer je een schuur gaat slopen waarbij er sprake is van asbest.

Hoe besparen op de kosten van een schuur slopen?

Het laten slopen van een schuur door een expert kan gepaard gaan met vrij aanzienlijke kosten. Het spreekt voor zich dat lang niet iedereen deze kosten zomaar kan dragen. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het altijd een aanrader om even te kijken naar mogelijke manieren om te kunnen besparen op de kosten met betrekking tot jouw schuur slopen. Wij hebben de meest interessante bespaartips voor je uitgezocht en hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

 

  • Kies voor een sloopbedrijf uit jouw buurt

Allereerst is het zaak om de zogenaamde sloopkosten zoveel mogelijk te kunnen drukken. Dit lijkt op het eerste zicht geen eenvoudige opdracht, maar in de praktijk valt het gelukkig best wel mee. Indien je er voor kiest om een sloopbedrijf onder de arm te nemen welke in jouw eigen omgeving is gevestigd zal je namelijk kunnen vaststellen dat je zomaar tot wel 25 à 30 euro kan besparen op de kosten voor het slopen van de schuur welke zich op jouw stuk grond bevindt.

 

  • Tracht bepaalde onderdelen van de schuur zelf te slopen

Het slopen van een schuur bestaat eigenlijk uit verschillende onderdelen of fases. Probeer voor jezelf uit te maken of er mogelijks onderdelen zijn die je zelf kan slopen. Denk hierbij aan (gewone) muren en de vloer. Let wel, wanneer je niet helemaal zeker bent wat je aan het doen bent is het altijd een aanrader om alsnog een gespecialiseerd sloopbedrijf onder de arm te nemen. Het slopen van een schuur gaat immers altijd gepaard met bepaalde risico’s. Weet dus goed waaraan je begint. Kan je toch bepaalde delen van het sloopwerk zelf doen? Dan spreekt het voor zich dat je op deze manier wel steeds een bepaalde besparing zal kunnen realiseren.