Op het ogenblik dat er bepaalde sloopwerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden komt er heel wat op je af om rekening mee te houden. Welke onderdelen van het pand in kwestie dienen bijvoorbeeld precies te worden gesloopt? Ga je bovendien (een deel van) de sloopwerken voor je eigen rekening nemen of worden alle werken uitbesteed? Feit is dat er in de praktijk heel wat komt kijken bij het laten uitvoeren van sloopwerken waar je in eerste instantie mogelijks geen rekening mee had gehouden. Wil jij onaangename verrassingen tijdens of na afloop van de sloopwerken voorkomen? In een dergelijke situatie kunnen we je eigenlijk uitsluitend aanraden om rekening te houden met de hieronder aangegeven tips!

Tip 1: Zelf sloopwerken uitvoeren? Denk aan het materiaal!

Dat het merendeel van de mensen er voor kiezen om hun sloopwerken uit te besteden hoeft natuurlijk niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat jij dat ook moet doen. Wanneer je zelf de sloopwerken wenst uit te voeren moet je er wel rekening mee houden dat er hiervoor verschillende materialen zijn vereist. Van welke materialen er gebruik moet worden gemaakt is altijd afhankelijk van de situatie in kwestie. Enkele materialen die je nodig kan hebben zijn in ieder geval:

 

  • Een moker;
  • Een stortkoker;
  • Een tegelzaagmachine;
  • Een breekhamer;
  • Een luchtbreekhamer;
  • Een betonkettingzaag;

 

Heb je één of meerdere van de vereiste materialen voor het uitvoeren van je sloopwerken niet voor handen? In dat geval hoef je deze nog niet meteen te kopen. Verschillende materialen die je kan gebruiken voor het uitvoeren van je sloopwerken zijn immers perfect te huren. Let wel, deze kosten liggen vaak een stukje hoger dan je op het eerste zicht zou verwachten. Dit is dus ook een punt om rekening mee te houden.

Tip 2: Vergeet niet om een afvalcontainer te huren

Sloopwerken? Dan heb je altijd een afvalcontainer nodig! Wat ga je anders namelijk doen met al het afval dat je moet afvoeren? Het huren van een afvalcontainer hoeft geen probleem te zijn, maar moet wel tijdig gebeuren. De vraag naar afvalcontainers is vrij aanzienlijk waardoor deze gerust enkele weken op voorhand mag worden besproken. Vergeet bovendien ook niet om de huurprijzen van afvalcontainers bij verschillende bedrijven te vergelijken. Dient er een afvalcontainer te worden geplaatst? In dat geval spreekt het voor zich dat er ook een bepaalde hoeveelheid aan plaats moet worden voorzien om de container te kunnen plaatsen.

Tip 3: Vergeet de sloopmelding niet (indien vereist)

Bij het uitvoeren van bepaalde sloopwerken is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er mogelijks een sloopmelding dient te worden gemaakt. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar toch is dit bijzonder belangrijk.

 

Het niet doen van een sloopmelding wanneer deze is vereist kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je geconfronteerd kan worden met een bepaalde boete, daarnaast is het eveneens mogelijk dat je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid zal hebben om het sloopmateriaal te storten op één van de aangegeven stortplaatsen van de gemeente. In ieder geval, een sloopmelding is steeds vereist op het ogenblik dat:

 

  • Er asbest moet worden verwijderd;
  • De hoeveelheid aan sloopafval wordt geschat op meer dan 10 kubieke meter;

 

Veel mensen denken dat het doen van een sloopmelding geld kost. Dat is niet het geval. Het doen van een sloopmelding is altijd gratis, maar de voorwaarden kunnen sterk afhankelijk zijn van de gemeente in kwestie.

Tip 4: Let op met draagmuren!

Denk je er aan om één of meerdere sloopwerkzaamheden zelf te doen? In dat geval moet je toch altijd goed weten waar je aan begint. Hou er in ieder geval rekening mee dat niet elke muur die deel uitmaakt van een pand zomaar kan en mag worden verwijderd. Wat bijvoorbeeld te denken van draagmuren? Zoals de naam reeds laat vermoeden zijn dergelijke muren vereist voor het dragen van de constructie waardoor ze wegnemen kan zorgen voor ernstige stabiliteitsproblemen. Het verwijderen van draagmuren is dan ook om voor de hand liggende redenen geen goed idee. Heb je er toch voor gekozen om je sloopwerken allemaal uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het verwijderen van de draagmuren steeds gepaard gaat met een hoger prijskaartje in vergelijking met het verwijderen van andere muren.

Tip 5: Hou rekening met de rest van de uit te voeren werkzaamheden

Steeds meer mensen maken bewust de keuze om geen bouwgrond te kopen, maar wel een reeds bestaande, iets oudere woning. Dat kan inderdaad interessant zijn, maar met de sloopkosten begint het in principe nog maar pas allemaal. Na het slopen van je woning spreekt het namelijk voor zich dat er nog een nieuw pand op de grond moet worden gerealiseerd. Dit zorgt er voor dat het steeds van belang is om een realistisch budget op te stellen. Om dit budget te kunnen bepalen dient er rekening te worden gehouden met de onderstaande zaken:

 

  • Het bedenken van een concreet plan;
  • Het laten maken van een ontwerp;

 

Buiten de praktische vereisten en aspecten mag het in ieder geval duidelijk zijn dat het ook altijd belangrijk is om rekening te houden met het financiële. Alleen op deze manier voorkom je dan ook onaangename verrassingen met betrekking tot jouw sloopwerken.